Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach.
Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Sezon na szparagi powoli się kończy. W tym roku wyjątkowo rozpieszczał podniebienia szparagowych smakoszy 😋 Dań z nimi w roli głównej przygotowałam sporo. Oto jedno z nich.
Książki Anny Szepielak zawsze wprowadzają mnie w dobry nastrój. W "Przekroczyć rzekę" akcja dzieje się w okresie rozbiorów. Dodatkowo mam zapowiedź sagi, co oznacza, że historia będzie się toczyć i toczyć. Tak lubię 😊
Ostatnio prowadziłam szkolenie dla grupy nauczycieli z różnych krajów i zostało mi po nim arborio. Ponieważ mamy sezon na szparagi, postanowiłam zużyć ten ryż i przygotować risotto ze szparagami, pyszne kleiste, bezglutenowe danie jednogarnkowe.
Do książek wydawnictwa Albatros zawsze podchodzę trochę jak do jeża. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że Nicholas Sparks ma dobre pióro i tworzy naprawdę dobre romanse. Po nieudanych ostatnich lekturach pomyślałam, że może warto sięgnąć po coś, co jest oceniane przez czytelników w miarę wysoko. Wybór padł na "Z każdym oddechem".