Majowe deszcze i systematyczne podlewanie sprawiły, że warzywa ładnie wybujały i czas zacząć ich przerzedzanie. Z wyrwanych drobnych buraków polecam przygotować zupę sezonową. Zupa botwinkowa to nasza polska i smaczna tradycja 😋
1 marchewka
2 ziemniaki
1 pietruszka
kawałek selera (porównywalny z wielkością pietruszki)
pęczek botwinki
4 ziarna ziela angielskiego
kawałek (10 cm) pora
liść lubczyku
1 łyżka octu
2 łyżki śmietanki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
- Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa. Dodać ziele angielskie.
- Gdy warzywa się zrumienią, zalać je 1,5 l wody. Dorzucić pora i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw.
- Botwinkę dobrze wypłukać. Odciąć liście. Resztę pokroić w kawałki (ok. 2 cm). Część korzeniową, jeśli zawiązały się bulwy, pokroić na plasterki.
- Botwinkę dorzucić do zupy. Zagotować.
- Wyrzucić pora i lubczyk.
- Zupę doprawić octem, solą i pieprzem.
- Po wyłączeniu palnika dodać śmietankę.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.