Zapach pigwowców chciałabym zatrzymać na cały rok. Pachnie nimi u mnie we wrześniu i pierwszej połowie października. Bardzo żałuję, że nie ma perfum, balsamów do ciała czy choćby odświeżaczy powietrza o tym aromacie. Pigwowce nie nadają się do spożywania prosto z krzaka, ale po przerobieniu na sok lub marmoladę z dodatkiem cukru twarz już się nie wykrzywia z nadmiaru kwasu. Miałam ich w tym roku dużo. Po obdzieleniu rodziny, nadal zostało ich sporo, więc postanowiłam połączyć je z dynią. Smak i zapach są niesamowite! Podkreślam, że w przepisie używam pigwowców, a nie pigwy (tutaj znajdziecie porównanie tych owoców). Jeśli użyjecie pigwy, ilość cukru powinna być zdecydowanie mniejsza.
Składniki:
1,8 kg pigwowców (masa po usunięciu pestek)
1 kg dyni bez skóry
1,1 kg cukru
Pigwa i pigwowce |
- Pigwowce umyć i usunąć z nich pestki, zostawiając skórki i białe części torebek nasiennych (to naturalne źródło pektyn).
- Dynię pokroić w kawałki wielkością zbliżone do pigwowców.
- Zalać dynię i pigwowce wodą. Powinna wypełniać garnek do połowy zawartości owoców.
- Owoce pogotować do ich miękkości.
- Odstawić na trochę, by całość ostygła.
- Zmiksować w stojącym blenderze.
- Ponownie zagotować i dodać partiami cukier.
- Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Wkładać do słoików bardzo gorącą masę.
- Zakręcać szczelnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym miejscu.
-----------
Podobne:
Dżem z dyni i pigwy |
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców |
Muffiny z dynią i pigwowcami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.