Przepis na nią dostałam wiele lat temu. Przypomniałam sobie o niej na tygodniu, gdy popsuła się pogoda i naszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Najlepiej smakuje następnego dnia, ale nie polecam jej robić na zapas ze względu na wątrobę i efekty gazowe.
Składniki:
600 g cebuli (masa przed obraniem)
spory ziemniak
pół główki czosnku
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
łyżka masła
grzanki lub żółty ser
- Cebulę obrać i opłukać.
- Pokroić w piórka i posypać solą (płaska łyżeczka). Wymieszać i odstawić na ok. 5-10 minut, by cebula zmiękła i puściła sok.
- Czosnek obrać i posiekać na drobno.
- Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka wlać ok. litra wody i wrzucić do niej ziemniaki.
- Na patelni rozgrzać olej z masłem.
- Przełożyć cebulę i czosnek na patelnię. Zeszklić (pilnować, by nie zbrązowiała).
- Cebulę przełożyć do gotujących się ziemniaków.
- Patelnię polać ciepłą wodą i "zebrać z niej smak i kolor", po czym przelać do garnka z warzywami.
- Do garnka wsypać tymianek. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
- Gotować do miękkości ziemniaków.
- Zupę podawać gorącą z grzankami lub posypaną startym żółtym serem (wolę tę drugą wersję).
-----------
Podobne:
Zupa fasolowa z burakiem |
Grochówka |
Konfitura z czerwonej cebuli |
Też często robię podobną zupkę z serem i grzankami. Jest pyszna. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa robię rzadko, ale rzeczywiście jest smaczna. Pozdrawiam :)
Usuń