Sezon na dynie i pigwy wciąż trwa i trwać pewnie będzie długo. Dżem z ich połączenia jest już dla mnie klasykiem jesiennym. Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Od razu uprzedzam, że nie warto robić tych naleśników na zapas.
Składniki:
Naleśniki
450 g mąki jaglanej
350 ml mleka
400 ml wody
5 jajek
2 łyżki oleju
syrop klonowy
Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika)
300 g obranej dyni
300 g obranej pigwowców
cukier
sok z połowy cytryny
Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej niż w przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy.
Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Resztę oleju dodać do ciasta. Wymieszać.
Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne.
Smarować naleśniki do połowy dżemem.
Zwinąć w rulony.
Podawać polane syropem klonowym.
Naleśniki należy wykorzystać, póki są ciepłe. Wtedy jeszcze dają się formować i nie pękają. Gdy je zostawimy i wystygną, stają się jeszcze bardziej suche i bardzo się łamią.
----------
Podobne:
Piwne naleśniki |
Tortilla patatas |
Naleśniki amarantusowe |
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńto już wiem co jutro bede jadła na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
:)
UsuńSmakowite naleśniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń