Dzisiejszy świąteczny czas sprzyja przygotowaniu pysznych posiłków, na które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu.
Składniki:
pęczek szparagów (500 g)
4 grzyby suszone
słoik (300 ml) przecieru pomidorowego
łyżeczka suszonego estragonu
50 g kostki lub krajanki sojowej
sól
pieprz
olej do smażenia
- Odłamać twardsze końcówki szparagów.
- Twarde części obrać ze skórki.
- Szparagi pokroić na kawałki wielkości według uznania.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim kawałki szparagów.
- Dodać połamane suszone grzyby.
- Do podsmażonych szparagów dolać ok. szklanki wody oraz kostkę sojową.
- Gdy szparagi zmiękną, dodać przecier pomidorowy i suszony estragon. Gotować, aż kostka sojowa zmięknie.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z kaszą, ryżem, kluskami śląskimi, gnocchi lub kopytkami.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.