Lubicie śniadania na ciepło? Ja bardzo, nawet latem. I lubię celebrować dłuższe przygotowanie tego śniadania, więc robię je wtedy, gdy nie muszę gonić rano do pracy. Zaproponowany dziś omlet różni się od klasycznego, bo chodzi w nim o warstwy, między którymi znajdują się plastry pomidorów. Warto podkreślić, że pomidory poddane obróbce cieplnej mają więcej dobroci niż świeże pomidory, więc jeśli macie chwilę czasu o poranku zaserwujcie sobie taki omlet na dzień dobry.
1 duży pomidor lub 2 mniejsze pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku
1 gałązka bazylii
1 łyżka startego parmezanu
sól
- Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Dorzucić połowę liści bazylii porwanych na kawałki.
- Wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Uformować koło i podsmażyć z obu stron. Wyjąć na talerz.
- Drugie jajko rozbełtać z odrobiną soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przelać na patelnię (nie trzeba dolewać oleju). Uformować koło.
- Na jajku ułożyć plastry pomidora, posypać bazylią i połową parmezanu.
- Przykryć wcześniej usmażonym omletem. I odwrócić.
- Posypać resztą parmezanu, złożyć w połowie lub na ćwierć i podawać 😋😀
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.