Przygotowywanie ciepłych posiłków wegetariańskich lub wegańskich bywa czasem wyzwaniem. Z reguły zajmują one więcej czasu niż dania mięsne. Są jednak dania, na które warto poświęcić trochę czasu. Do takich należą falafele, czyli chrupiące i aromatyczne kulki z ciecierzycy. Przepis na klasyczne falafele publikowałam tutaj w drugim roku istnienia bloga. W tym roku podczas urlopowego wypadu ze znajomymi do Krakowa miałam przyjemność zjeść sałatkę z buraczanymi falafelami. To było niebo w gębie i wielka radość dla oka. Podejrzewam, że w restauracji falafele były smażone we frytownicy. Ja jej nie mam, więc moje nie są idealnymi kulkami. Ale smakują obłędnie 😋😋😋
burak (można dodać buraka gotowanego na barszczyk)
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki
1/3 łyżeczki kuminu
1 jajko
bułka tarta (ilość zależy od wilgotności masy; ja dałam jedną łyżkę)
sól
pieprz
olej do smażenia
- Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Warto wstawić ją do piekarnika, by pękające nasiona nie budziły w nocy.
- Następnego dnia odlać wodę i przepłukać nasiona.
- Zalać wrzątkiem i gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Odcedzić.
- Zalać świeżym wrzątkiem, a następnie gotować ciecierzycę ok. 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Burak obrać ze skórki i gotować do miękkości. Po ugotowaniu dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by warzywo nabrało ładnego koloru.
- Ciecierzycę zmiksować razem z burakiem, jajkiem i 6 łyżkami oleju.
- Do masy dodać cynamon, kozieradkę, kumin, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Wymieszać.
- Doprawić masę solą i pieprzem.
- Odstawić na ok. 15 minut, by bułka tarta związała masę.
- Do rąk nabierać masę i formować w kulki trochę większe niż kasztany w łupinach.
- Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju lub we frytownicy.
- Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.