Surówka z selera należy do jednych z moich ulubionych, zwłaszcza że wykonuje się ją bardzo szybko. Warto przygotować ją wcześniej, by seler się odpowiednio nasączył. Jesienią nie ma to znaczenia, ale wiosną korzeń jest bardziej wysuszony i by nie wydawał się suchy, musi mieć czas na uzyskanie odpowiedniej wilgotności.
seler korzeniowy
łyżeczka soku z cytryny
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
garść suszonych żurawin (mogą być też rodzynki lub suszone figi pokrojone w kostkę)
- Jeśli żurawina jest sucha zalać ją wcześniej wrzątkiem. Zostawić na ok. 5 minut, odcedzić pozostawić do ostudzenia. Jeśli żurawina jest świeża, ten krok można pominąć.
- Seler obrać, przekroić na połowę, wypłukać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Starty seler skropić sokiem z cytryny.
- Seler wymieszać z żurawiną i jogurtem. Ilość jogurtu zależy od indywidualnych upodobań.
- Surówka powinna odstać ok. kwadransa, zanim zostanie podana do obiadu.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.