wtorek, 6 kwietnia 2021

Krem brokułowy

Święta, święta i po świętach. Jedzenia w lodówce jeszcze trochę zostało, ale z przyjemnością chciałoby się zjeść coś innego, co nie zapycha zanadto żołądka. Proponuję łatwą i szybką zupę-krem w wiosennym kolorze. 😊




Składniki:
    
brokuł (500 g)
3 ziemniaki
pietruszka
ok. 15 cm pora
suszona papryczka chili
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
olej do smażenia
sól
pieprz

  1. Ziemniaki i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w kostkę.
  2. Pora pokroić drobno.
  3. Brokuł podzielić na różyczki. Głąba obrać i pokroić w kostkę.
  4. W garnku o grubym dnie podgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę, głąba z brokułu i pora.
  5. Warzywa zalać 1,5 l wody.
  6. Dorzucić chili, estragon i różyczki brokułu. Całość gotować do miękkości warzyw.
  7. Zupę zdjąć z palnika.
  8. Przecisnąć do niej przez praskę czosnek.
  9. Wyjąć chili.
  10. Całość zmiksować ręcznym blenderem.
  11. Ewentualnie rozrzedzić zupę wrzątkiem.
  12. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



-----
Podobne:

Placki z soczewicy i głąbów
Placki jaglano-brokułowe




1 komentarz:

  1. O, dzięki za pomysł:) Dawno nie jadłam kremu z brokuła i z miłą chęcią spróbuję według Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.