Strony

piątek, 6 września 2024

Pomarańczowa pieczeń z cukinią

Powrót do pracy oznacza u mnie powrót do kanapek. A najchętniej jadam je z domową pieczenią warzywną 😋 Dziś zapraszam na przepyszną wersję z cukinią, czerwoną soczewicą i marchewką. Dobrze odciśnięte warzywa, a potem pieczenie oznaczają odparowanie płynu i brak konieczności używania np. bułki tartej, by pasztet się związał. Świetnie smakuje z plastrami pomidora.




Składniki:
300 ml czerwonej soczewicy
żółta cukinia (u mnie 360 g); można użyć zielonej, ale kolor będzie inny
duża marchew
1 cebula
5 łyżek oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki suszonego estragonu
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
garść suszonej żurawiny
sól
pieprz

  1. Soczewicę wypłukać w kilku wodach i gotować w 450 ml wody aż do wyparowania płynu.
  2. Po ugotowaniu zestawić z palnika i przykryć soczewicę.
  3. Cukinię zetrzeć do durszlaka na tarce o dużych oczkach.
  4. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do cukinii.
  5. Warzywa posypać połową łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić na godzinę, by marchew zaczęła mięknąć, a płyn zaczął odciekać.
  6. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na palniku o małej mocy. Zrumienienie będzie trochę trwać, ale dzięki temu cebula nabierze smaku i ładnego koloru.
  7. Włączyć piekarnik na 210℃ z opcją pieczenia góra/dół.
  8. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Do miski przełożyć soczewicę, dobrze odciśnięte cukinię z marchewką i cebulę razem z olejem.
  10. Do masy dodać przyprawy, żurawinę i jajka. Dokładnie wymieszać.
  11. Całość doprwić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  12. Masę wyłożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
  13. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut, a potem obniżyć temperaturę do 190℃ i piec jeszcze 50 minut.
  14. Po upieczeniu wyjąć pasztet na kratkę i usunąć papier do pieczenia. Odstawić, by pieczeń wystygła.
  15. Przechowywać w lodówce.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.