Strony

sobota, 31 sierpnia 2024

Rolada cukiniowa z kurkami

Rolady wytrawne to rodzaj gotowych kanapek, do których można przemycić niemal wszystko. Ja je bardzo lubię nie tylko za smak i wygląd, ale też za szybkość wykonania i zdrowe produkty. Poniższy przepis można potraktować jako inspirację, przygotowując farsz według uznania z dowolnych składników.




Składniki:
Ciasto
cukinia (moja ważyła 380 g)
4 jajka (zimne)
szczypta soli
2 łyżki mąki (użyłam razowej typ 2000)
2 ząbki czosnku
łyżka oleju

Farsz
150-200 g serka (użyłam serka z chrzanem) lub więcej, jeśli chce się mieć grubszą roladę
200-250 g kurek
duża garść rukoli

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do durszlaka. Posypać połową łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić na przynajmniej kwadrans.
  2. Kurki dobrze obrać i ewentualnie wypłukać.
  3. Grube kurki przekroić wzdłuż, drobniejsze zostawić w całości.
  4. Kurki umieścić na patelni i podgrzewać.
  5. Gdy z patelni zniknie płyn, dolać 3 łyżki oleju i obsmażyć grzyby. Odstawić do ostudzenia.
  6. Dużą formę (dołączaną przez producenta w zestawie z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia. 
  7. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. 
  8. Cukinię odcisnąć z soku.
  9. Do cukinii dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  10. Oddzielić białka od żółtek. 
  11. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. 
  12. Żółtka zmiksować, by nabrały nieco powietrza. 
  13. Do żółtek dodać olej. Zmiksować.
  14. Teraz dodać mąkę. Wymieszać delikatnie. 
  15. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo cukinię z czosnkiem i mieszać łyżką.
  16. Do zielonej masy dodawać stopniowo pianę z białek. Wymieszać łyżką. 
  17. Masę przełożyć na formę, wyrównując powierzchnię. 
  18. Piec 13-15 minut. 
  19. Po upieczeniu ułożyć biszkopt wierzchem do dołu na dużej desce lub blacie i od razu oderwać papier (zostawić go, bo jeszcze się przyda) od biszkoptu. Odstawić do ostudzenia. 
  20. Biszkopt posmarować serkiem. 
  21. Na serku rozłożyć podsmażone kurki, a następnie rukolę. 
  22. Zwinąć roladę bardzo ciasno. 
  23. Ułożyć ją na papierze, zawinąć i odstawić do lodówki, pilnując, by leżała na zlepieniu. 
  24. Kroić pod kątem.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.