Rolady wytrawne to rodzaj gotowych kanapek, do których można przemycić niemal wszystko. Ja je bardzo lubię nie tylko za smak i wygląd, ale też za szybkość wykonania i zdrowe produkty. Poniższy przepis można potraktować jako inspirację, przygotowując farsz według uznania z dowolnych składników.
Ciasto
cukinia (moja ważyła 380 g)
4 jajka (zimne)
szczypta soli
2 łyżki mąki (użyłam razowej typ 2000)
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
Farsz
150-200 g serka (użyłam serka z chrzanem) lub więcej, jeśli chce się mieć grubszą roladę
200-250 g kurek
duża garść rukoli
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do durszlaka. Posypać połową łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić na przynajmniej kwadrans.
- Kurki dobrze obrać i ewentualnie wypłukać.
- Grube kurki przekroić wzdłuż, drobniejsze zostawić w całości.
- Kurki umieścić na patelni i podgrzewać.
- Gdy z patelni zniknie płyn, dolać 3 łyżki oleju i obsmażyć grzyby. Odstawić do ostudzenia.
- Dużą formę (dołączaną przez producenta w zestawie z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Cukinię odcisnąć z soku.
- Do cukinii dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksować, by nabrały nieco powietrza.
- Do żółtek dodać olej. Zmiksować.
- Teraz dodać mąkę. Wymieszać delikatnie.
- Do masy żółtkowej dodawać stopniowo cukinię z czosnkiem i mieszać łyżką.
- Do zielonej masy dodawać stopniowo pianę z białek. Wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć na formę, wyrównując powierzchnię.
- Piec 13-15 minut.
- Po upieczeniu ułożyć biszkopt wierzchem do dołu na dużej desce lub blacie i od razu oderwać papier (zostawić go, bo jeszcze się przyda) od biszkoptu. Odstawić do ostudzenia.
- Biszkopt posmarować serkiem.
- Na serku rozłożyć podsmażone kurki, a następnie rukolę.
- Zwinąć roladę bardzo ciasno.
- Ułożyć ją na papierze, zawinąć i odstawić do lodówki, pilnując, by leżała na zlepieniu.
- Kroić pod kątem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.