czwartek, 15 sierpnia 2024

Ciasto jaglane z jabłkami

Dawno nie było tu przepisu na ciasta 😉 Pierwsze tegoroczne jabłka sprawiły, że nabrałam na nie ochotę. Podczas przerabiania warzyw na przetwory ręce mam pełne roboty i nieco zawaloną kuchnię, więc na dzisiejsze święto postanowiłam upiec ciasto, które szybko się przygotowuje i nie zabiera ono zbyt dużo miejsca. Przy okazji wykorzystałam resztkę mąki jaglanej, więc wyszło bezglutenowo i trochę dietetycznie 😉😋




Składniki:
3 jajka
szczypta soli
130 g erytrytolu (można użyć 100 g cukru)
330 g (duży kubek) jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
300 g mąki jaglanej
10 g (łyżeczka) proszku do pieczenia
2 antonówki
łyżka cynamonu

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Antonówki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry grubości kilku milimetrów.
  3. Piekarnik nastawić na 200 stopni Celsjusza na pieczenie góra/dół.
  4. Jajka zmiksować ze szczyptą soli na puszysty kogel mogel.
  5. Dodać etrytrytol i dalej miksować.
  6. Do masy jajecznej dodać jogurt i olej. Miksować.
  7. Na koniec dodać mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  8. Przelać masę do formy.
  9. Wierzch ciasta posypać cynamonem.
  10. Na wierzchu ułożyć plastry antonówek ułożonych na zakładkę.
  11. Jabłka również oprószyć cynamonem.
  12. Piec 45-50 minut.
  13. Wyjąć ciasto na kratkę do pieczenia, usunąć papier do pieczenia i pozostawić ciasto do ostudzenia. Choć trudno będzie nie ukroić od razu kawałka, bo obłędnie pachnie.


-----
Podobne:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.