Strony

niedziela, 15 lutego 2015

Szybkie ciasto kakaowe bez jajek

Nie jestem zbytnią miłośniczką ciast, ale od czasu do czasu przy okazji niedzieli zdarza mi się coś upiec do kawy. Dzisiejsze ciasto piekłam z myślą o końcu karnawału, co dla mnie oznacza pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. W cieście nie ma jajek (można zatem zaserwować dla znajomych wegan), a puszystość osiągnęłam dzięki reakcji chemicznej ;) proszku do pieczenia z octem. Brzmi może strasznie, ale wierzcie mi, że smakuje niesamowicie. Świeże jest niezwykle chrupiące, szczególnie na brzegach. Podane proporcje są na małą foremkę (27cm x 18cm x 3 cm), bo to jedno z tych ciast, które są dobre zaraz po upieczeniu i ostudzeniu.




Składniki:


1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżka dobrze zmielonej kawy
łyżeczka proszku do pieczenia (może być soda, jeśli komuś nie przeszkadza jej gorzkawo-pieprzny posmak)
pół łyżeczki soli
pół szklanki cukru
szklanka wody
1/3 szklanki oleju bez wyraźnego smaku i zapachu (u mnie rzepakowy)
łyżka octu
esencja waniliowa
garść suszonej żurawiny
garść suszonych jagód goji


Żurawinę i jagody goji zalać wrzątkiem i odsączyć po kilku minutach.
Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu). Dodać owoce i wymieszać.
Przelać ciasto do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min. w temp. 175 stopni C.


Najlepsze zaraz po ostudzeniu :)

Szybkie ciasto kakaowe bez jajek
------------
Podobne:

Wegańskie ciasto kakaowe ze śliwkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.