Strony

niedziela, 15 lutego 2015

Wytrawny rogal drożdżowy

Najbliższy tydzień zapowiada się dość pracowicie, więc dziś przygotowuję hurtowe ilości jedzenia, które będzie gotowe bez poświęcania mu bezcennego czasu. Rogal wystarczy pociąć na porcje i zapakować na drugie śniadanie do pracy. Można go zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali w firmie. Można włożyć do środka, co tylko wpadnie nam pod rękę. Jest to zatem kolejny przepis "nawinie" ;) Ciasto zaproponowane przeze mnie można zastąpić własnym wypróbowanym przepisem na ciasto na pizzę.




Składniki:
Ciasto
9 czubatych łyżek mąki pszennej
ok. pół szklanki ciepłej wody
łyżeczka suszonych drożdży
łyżeczka soli
oliwa

Nadzienie
mąka do posypania stolnicy
oliwa
sól
czosnek suszony
10 plasterków wędliny typu salami
6 plastrów szynki lub polędwicy
3 plastry żółtego sera
ser typu mozzarella
4 pieczarki
rozbełtane białko, żółtko lub jajko

Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta polać niewielką ilością oliwy, posolić, posypać suszonym czosnkiem, a potem rozłożyć plastry wędlin i sera żółtego, ułożyć pokrojone pieczarki. Na wierzch ułożyć kawałki mozzarelli.
Całość zwinąć w roladkę. Moja jest dłuższa niż przekątna blachy, więc zginam ją w rogal. Skleić dobrze końcówki. Przełożyć roladkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by łączenie ciasta znalazło się na dnie.
Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.