Pomysł na dzisiejsze danie wziął się z rozwagi - w piwnicy wciąż dużo dyni i szkoda by było, gdyby się zmarnowała. Ale co do niej dodać, by danie było wytrawne? Wzrok padł na pojemnik z zieloną soczewicą, którą bardzo lubię. A reszta dodatków to już efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem, ale też farszem np. do krokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce.
Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi |
Składniki:
Soczewica z warzywami
pół szklanki zielonej soczewicy
szklanka wrzątku
ok. 400 g dyni
olej do smażenia
spora cebula
pół papryki
pęczek natki pietruszki
3 starte ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
łyżeczka kozieradki
pół łyżeczki rozmaryn
sól (ok. pół łyżeczki)
pieprz
kopiasta łyżeczka czerwonej czubrycy
Soczewicę opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut.
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać startą dynię. Wymieszać.
Paprykę pokroić na drobną kostkę. Dorzucić na patelnię. Dusić warzywa do miękkości.
Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut.
Surówka
4 łodygi selera naciowego
2 kiwi
oliwa z oliwek
ocet ryżowy
Seler obrać z włókien, a kiwi ze skórki. A potem pokroić je w kostkę podobnej wielkości. Pokropić oliwą i octem ryżowym. Wymieszać.
Nie polecam do tej surówki soku z cytryn, bo surówka przez obecność kiwi jest już kwaśna i cierpka w smaku.
Soczewicę podawać gorącą z surówką i kiełkami (u mnie kiełki rzodkwi).
Może też być farszem do krokietów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.