Danie przerosło smakiem moje najśmielsze oczekiwania :) Nie lubię marnować jedzenia, więc staram się wykorzystać każdą resztkę. Dzisiejszy obiad powstał, by opróżnić lodówkę z twardszych kawałków szparagów i wątróbki. Zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić z tymi dolnymi twardszymi częściami szparagów. W tym daniu idealnie się sprawdzają. Reszta składników jakoś sama się nawinęła ;) Sorgo można zastąpić ryżem lub jakąś kaszą. Zachęcam do spróbowania w swojej kuchni :)
Składniki (na dwie porcje):
100 ml sorgo (namoczyć rano w wodzie)
3 wątróbki indycze
6 twardszych kawałków białych szparagów
czerwona cebula
jabłko
100 ml wina czerwonego półsłodkiego
kilka kawałków suszonych pomidorów (w sumie ok. dwóch całych pomidorów)
suszony majeranek
8 dużych liści mięty
olej
sól
pieprz
- Sorgo moczyć kilka godzin w wodzie. Np. można je zalać wodą przed wyjściem do pracy.
- Gotować sorgo w wodzie (na część sorgo 2,5 części wody)
- Wątróbki pokroić na kawałki "na jeden kęs" i obsmażyć pod przykryciem (strzela z patelni) w rozgrzanym oleju.
- W tym czasie obrać i pokroić na talarki szparagi. Idealnie nadają się tu twardsze dolne kawałki, z którymi zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić. Obrać i pokroić cebulę (w piórka) i jabłka (w grubszą kostkę). Dobre są tu takie odmiany jabłek, które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej.
- Wątróbki wyjąć z patelni.
- Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć.
- Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem.
- Obsmażyć.
- Wlać wino i odparować.
- Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały.
- Dodać wątróbkę, by ją podgrzać.
- Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę.
-----------
Podobne:
Sałatka z wątróbką |
Sorgo z marchewką i roladą drobiową |
Sałatka z wątróbką 2. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.