Strony

czwartek, 30 lipca 2015

Ogórki konserwowe

Dziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie.




Składniki:
Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml)


1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
8 ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu

Dodatki do słoika
małe zgrabne ogórki
zielony koper z zawiązkami nasion
ząbek czosnku
kawałek (ok. 3 cm) chrzanu
kilkanaście ziaren białej gorczycy
odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili
ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu


  1. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
  2. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub gałązkę fenkułu.
  3. Ułożyć w słoiku ogórki.
  4. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików.
  5. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody.


Zaraz po wyjęciu słoików może się okazać, że niektóre części ogórków są nadal zielone. Nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach ogórki uzyskają jednolitą barwę.

----------
Podobne:
Cukinie i patisony w zalewie octowej
Ogórki kiszone
Pikle z ogórków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.