Mamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? To połączenie z ciastem drożdżowym przypominają mi szczególne okazje oraz niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu...
Składniki (na 15 słoiczków 200 ml):
2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek)
ok. 0,5 kg cukru
Kształtem mirabelek po usunięciu pestek nie należy się przejmować, bo i tak się rozgotują.
Jabłka pokroić na cząstki. Moja odmiana rozgotowuje się tylko w części. Zależało mi też na kawałkach owoców w słoiku, dlatego jabłka kroiłam na przeróżne części.
- Owoce połączyć ze sobą w garnku. Dolać odrobinę wody (pół szklanki). Jeśli używacie soczystych jabłek, woda może być niepotrzebna.
- Pierwszego dnia gotować ok. kwadransa od momentu zagotowania owoców.
- Drugiego dnia gotować również ok. kwadransa. Dodać połowę cukru. Pogotować ok. 3-5 minut.
- Trzeciego dnia zagotować i dodać resztę cukru. Jeśli smak jest dla Was wciąż zbyt kwaśny, dodać więcej cukru. Gotować ok. kwadransa.
- Wkładać gorący (bulgoczący) dżem do czystych słoiczków. Od razu zakręcać.
- Odstawić słoiki do ostygnięcia, a potem przestawić je w docelowe chłodne i ciemne miejsce.
---------
Podobne:
Dżem porzeczkowo-truskawkowy |
Jeżyny w sosie własnym |
Naturalny dżem truskawkowy |
Wspaniałe rady
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPyszny dżemik
OdpowiedzUsuńświęta prawda :) - należy do moich ulubionych :)
UsuńCzy 2,5 kg to razem czy oddzielnie na mirabelki i oddzielnie na jabłka?
OdpowiedzUsuńtak; każdy rodzaj owoców po ok. połowie masy
Usuń