Strony

sobota, 12 września 2015

Dereniówka

Mamy prawie połowę września, więc czas nastawić dereniówkę. Najlepsze na tę nalewkę są owoce bardzo dojrzałe, czyli te, które same spadły z drzewa. Wcześniej trzeba było zatem dobrze wykosić trawę pod drzewami-krzewami (zawsze mam kłopot, czy to drzewo, czy krzew - rośnie wysoko, ale ma sporo odrostów wychodzących z ziemi, jak u porzeczki), by było wygodnie zbierać owoce.




Składniki:


1 kg owoców derenia jadalnego
1 l spirytusu
0,5 l wody
0,7 kg cukru



  1. Owoce derenia dokładnie umyć, a następnie osuszyć.
  2. Owoce przemrozić w zamrażarce przez przynajmniej dobę. Ten krok można opuścić, choć polecam przemrożenie.
  3. Wieczorem wyjąć owoce z zamrażarki i zostawić je na noc, by rozmroziły się.
  4. Owoce ponakłuwać wykałaczką lub ponacinać nożem (jeśli robimy dereniówkę z większej ilości, można je w dużym słoju lekko zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków). Wrzucić do dużego słoja.
  5. Zalać owoce spirytusem ze szklanką wody. Odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc, co kilka dni mieszając słojem.
  6. Zlać nalew znad owoców i odstawić do lodówki lub piwnicy.
  7. Owoce zasypać cukrem. Ustawić na słonecznym parapecie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszać słojem każdego dnia.
  8. Zlać syrop znad owoców.
  9. Owoce przerzucić na durszlak umieszczony nad szerokim garnkiem.
  10. Przelać owoce szklanką wody.
  11. W dużym słoju wymieszać nalew spirytusowy, syrop i słodką wodę z dereni.
  12. Odstawić płyn w chłodne i ciemne miejsce na kilka miesięcy dla sklarowania.
  13. Delikatnie zlewać dereniówkę znad osadu do butelek. Można przefiltrować przez filtry do kawy. Wtedy nalewka będzie naprawdę klarowna.




------------
Podobne:

Ratafia wieloowocowa
Likier z aronii

Likier truskawkowy





Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.