Niedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki. Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety zupełnie się nie nadają, bo bardzo pękają i rozpadają się na kanapki. Postanowiłam zatem wykorzystać je w całości i upiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami. Efekt? Zobaczcie :)
Składniki:
6 naleśników (u mnie jaglane)
sos pomidorowy
5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż)
200 g dyni
pół czerwonej papryki
jalapeno lub inne chili
cebula
ok. 100 g żółtego sera typu gouda
pół wędzonej makreli
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
olej do smażenia
- Dynię pokroić w małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską.
- Cebulę orać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną.
- Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić.
- Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart.
- Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu).
- Na sos wyłożyć podduszone warzywa.
- Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera.
- Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
- Podawać gorące.
-------
Podobne:
Zapiekanka "nawinie" |
Naleśniki z jarmużem i makrelą |
Naleśnikowa zapiekanka z porami |
A oto moje okazy tegorocznej kapusty toskańskiej lub czarnej kapusty (cavolo nero), którą czasem nazywa się jarmużem, choć
Kapusta toskańska lub kapusta czarna (cavolo nero) |
liście tych warzyw różnią się znacznie.
Kapusta toskańska (cavolo nero) |
jarmuż fioletowy |
Bardzo fajny pomysł na naleśniki inaczej, podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń