Jesienią mamy bogactwo różnych sałat i kapust. Najchętniej sięgam po cykorie. To jedno z dwóch gorzkich produktów, bez których nie wyobrażam sobie moich posiłków (drugą jest kawa). Cykorię belgijską zjadam jako przekąskę, gryząc jej główkę. Często dodaję do kanapek jak sałatę. Ale podaję ją też do obiadu, który musi powstać naprędce.
Składniki (na 2 osoby):
6-8 liści cykorii belgijskiej
3 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany, podgrzejcie go na łyżeczce nad ciepłą herbatą)
łyżka ziaren słonecznika
- Na suchej patelni uprażyć słonecznik.
- W kubku wymieszać jogurt z miodem.
- Liście cykorii rozłożyć na talerzu.
- Na liście wykładać sos jogurtowy.
- Posypać prażonym słonecznikiem i podawać :)
-----
Podobne:
Surówka z fenkułu i marchwi |
Surówka z selera i jabłka |
Rukola z kaparami i mango |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.