Dyni wciąż jeszcze sporo w piwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie.
Składniki:
2 marchewki
kawałek selera
0,5 kg obranej dyni
czerwona papryka
2 jalapeno
15 cm pora
2 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz czarny
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka z ok. 1 litrem wody. Zagotować.
- Dynię, paprykę i jedno jalapeno pokroić w kostkę.
- Pora pokroić w talarki.
- Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości.
- Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew.
- Resztę zmiksować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką.
- Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno.
-----
Podobne:
Krem z dyni z przyprawami orientalnymi |
Gęsta zupa z fasoli |
Bigos/leczo z dyni |
Dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń