Strony

piątek, 27 maja 2016

Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami

Niedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie przyszedł do głowy bardzo szybko. Dziś przy piątku zapraszam na wegańskie faszerowane pieczarki :) U mnie farsz składa się z zaledwie kilku składników. Jednym z nich są twardsze części szparagów, z których można zrobić zupę, ale można też użyć do faszerowania.




Składniki (dla 2-3 osób):


7 dużych pieczarek
pół szklanki kaszy jaglanej
kilka twardszych końcówek szparagów (lub szparagi)
ok. 3-4 łyżeczek pasty tahini
sól
pieprz

  1. Pieczarki oczyścić. Odłamać z nich ogonki.
  2. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  3. Do kaszy dolać szklankę i ćwierć wody. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Trzonki pieczarek i szparagi pokroić na drobne kawałki. Dorzucić do kaszy jaglanej, gdy zawrze w niej woda.
  5. Gotować całość do miękkości.
  6. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić go olejem. A jeśli - tak jak ja - otwieracie nowy słoik z tahiną, użyjcie oleju z wierzchu.
  7. Na papierze ułożyć pieczarki, skropić je lekko olejem i posypać solą.
  8. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. na program pieczenia z góry i dołu.
  9. Kaszę z dodatkami doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  10. Każdą pieczarkę faszerować jaglanym nadzieniem. Na wierzchu umieścić ok. połowy łyżeczki tahiny.
  11. Pieczarki piec przynajmniej 20 minut.
  12. Podawać gorące jako samodzielną przekąskę lub z sałatą jako danie główne.






-----
Podobne:

Papryki faszerowane kaszą gryczaną
Pieczarki faszerowane mięsem i natką
Naleśniki z mięsem z rosołu


Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016Wegetariański obiad VII



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe danie.
    Podoba mi się zwłaszcza ten dodatek tahiny...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Tahinę bardzo lubię, stąd jej zastosowanie tutaj. Moim zdaniem bardzo pasuje do kaszy jaglanej i grzybów.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.