Dziś przy piątku proponuję szybkie i łatwe danie makaronowe. Zrobienie go zajmuje tyle czasu, ile gotuje się makaron. Nie żałujcie w nim pestek słonecznika. Naprawdę warto je dodać.
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu np. typu penne
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
duuuuża garść szpinaku
spora łyżka mascarpone
2 łyżki słonecznika
ser dojrzewający do posypania
sól
pieprz ziołowy
- W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente.
- W czasie gotowania makaronu przygotować "sos":
- Do małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień.
- Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać.
- Wrzucić szpinak i gdy tylko zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika.
- Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym.
- Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika.
- Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać.
- Wykładać makaron na talerze.
- Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika.
-----
Podobne:
Spaghetti z jarmużem i pieczarkami |
Spaghetti z suszonymi pomidorami |
Penne z pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.