piątek, 10 czerwca 2016

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dziś przy piątku proponuję szybkie i łatwe danie makaronowe. Zrobienie go zajmuje tyle czasu, ile gotuje się makaron. Nie żałujcie w nim pestek słonecznika. Naprawdę warto je dodać.




Składniki (na 2 porcje):


200 g makaronu np. typu penne
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
duuuuża garść szpinaku
spora łyżka mascarpone
2 łyżki słonecznika
ser dojrzewający do posypania
sól
pieprz ziołowy

  1. W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente.
  2. W czasie gotowania makaronu przygotować "sos":
  3. Do małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień.
  4. Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać.
  5. Wrzucić szpinak i gdy tylko zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika.
  6. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  7. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika.
  8. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać.
  9. Wykładać makaron na talerze.
  10. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika.




-----
Podobne:

Spaghetti z jarmużem i pieczarkami
Spaghetti z suszonymi pomidorami
Penne z pieczarkami


"Czas na szpinak 6!"Wegetariański obiad VII





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.