Strony

środa, 16 sierpnia 2017

Ketchup z cukinii i pomidorów

Dwa lata temu opublikowałam  post z przepisem na ketchup z cukinii cieszący się dużą popularnością. Podobne przepisy krążą w sieci od lat, bo ketchup robi się łatwo i szybko, a poza tym wyśmienicie smakuje. W tym roku postanowiłam zrobić jego zdrowszą wersję ze składników z pewnego źródła, czyli własnego ogródka. Robi się go nieco dłużej, ale wart jest tych dodatkowych 30 minut, bo w ten sposób wiem, co wkładam do słoików, czyli wiem, co jem 😊 Niech Was nie odstrasza kolor - to efekt użycia czarnych pomidorów, które w tym roku wyjątkowo mi obrodziły. A lubię stosować je do przetworów ze względu na łatwo schodzącą z nich skórkę. Jeśli użyjecie czerwonych pomidorów, uzyskacie normalny kolor ketchupu.




Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml):


1,6 kg obranej cukinii (bez "waty", nasion, uszkodzonej skóry; wykorzystałam cukinię o jasnej skórce)
0,5 kg cebuli (nieobranej)
1,2 kg pomidorów (nieobranych)
2 papryczki chili
5-6 łyżek octu jabłkowego 6% (najlepiej domowej roboty)
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
6 nasion ziela angielskiego
ćwierć łyżeczki nasion białej gorczycy
6 gałązek natki pietruszki
2 gałązki oregano
płaska łyżeczka pieprzu
1,5 łyżki soli
3-4 łyżki cukru
4 spore ząbki czosnku

  1. Przygotować (umyć, wyparzyć i zostawić do wyschnięcia) słoiki i nakrętki.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce do dużego durszlaka. Ustawić pod spodem miskę, do której ma skapywać sok.
  3. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę (nie musi być idealna). Dorzucić do cukinii.
  4. Cukinię i cebulę posypać łyżką soli. Wymieszać. Odstawić na godzinkę lub dłużej do odcieknięcia soku. W ciągu półtorej godziny zebrałam ponad litr płynu.
  5. Pomidory obrać ze skóry, usunąć z nich stwardniałe szypułki i pokroić na kawałki. Jeśli nie macie dostępu do pomidorów, z których skóra łatwo schodzi, trzeba ich czubki naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, pozostawić na ok. dwie minuty i po tym czasie zdejmować skórę, uważając, by się nie poparzyć.
  6. Cukinię z cebulą umieścić w szerokim garnku, podlać szklanką zebranego płynu i podgotować, by warzywa zmiękły.
  7. Gdy cząstki cebuli będą miękkie, dorzucić pomidory, rozdrobnione chili, ziele angielskie, paprykę i gorczycę. Gotować do momentu, gdy pomidory zaczną się rozpadać.
  8. Garnek z masą zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  9. Całość zmiksować np. ręcznym blenderem.
  10. Pulpę ponownie ustawić na palniku.
  11. Dodać ocet, natkę pietruszki i oregano. Trzymać na palniku o średniej mocy, by nadmiar płynu odparował.
  12. Gdy masa zacznie mieć odpowiadającą nam konsystencję, doprawić ją do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  13. Na koniec dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  14. Całość wymieszać i usunąć natkę pietruszki i oregano.
  15. Gorący i bulgoczący ketchup wkładać do słoików. Zakręcać je od razu i odstawiać na bok, by spokojnie sobie stygły.
  16. Przechowywać w ciemnym miejscu. Najlepiej w piwnicy, ale może być też dolna szafka kuchenna.






Róbmy przetwory - edycja 3Warzywa psiankowate 2017http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/06/robmy-przetwory-edycja-3-zaproszenie-do.html



6 komentarzy:

  1. Zapisuję do wypróbowania w przyszłym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Tym przepisem zyskałam uznanie nawet kilkulatków, którzy dodają kupny ketchup do większości potraw. Proszenie o dokładkę ketchupu z cukinii i pomidorów do grillowanej kiełbasy było dla mnie największą nagrodą :)

      Usuń
  2. Szkoda skórek zdjętych z warzyw (oprócz cebuli ),po prostu je blenduję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znalazłam jeszcze blendera, który zmiksowałby dokładnie skórki pomidorów (bo - jak widać wyżej - tylko z nich polecam zdjąć skórki). Nie daje temu rady nawet drogie urządzenie hipermiksujące. Zawsze zostają kawałki skórek, które psują całą przyjemność jedzenia. Jakie urządzenie dokładnie blendujące skórki może Pan/Pani polecić?

      Usuń
    2. Thermomix, blenduje wszystko na gładko, co roku robię tak Przecier pomidorowy

      Usuń
    3. No niestety nie blenduje skórek pomidorów. Nadal ich drobinki są widoczne i wyczuwalne na języku.
      Dlatego robiąc przecier, gotuję pomidory w całości, a potem przecieram na sicie. Ale w przygotowaniu keczupu wolę obrać pomidory ze skórek.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.