Strony

poniedziałek, 30 października 2017

Sałatka z pieczarek i "Carte blanche"

W pierwszym roku istnienia tego bloga w okolicach Świąt Wielkanocnych pojawiła się sałatka z pieczarek, jajek i pora, którą tradycyjnie przygotowuję dla rodziny na Wielką Sobotę i Wielkanoc. Dziś przedstawiam równie pyszną sałatkę z pieczarek i jajek z dodatkiem składników, które nie pozostawiają w ustach charakterystycznego cebulowego posmaku.




Składniki:

niedziela, 29 października 2017

Kisiel z tapioki z pigwą i "Pani Einstein"

Kisiel nigdy nie należał do przekąsek, które lubiłam. Przeszkadzał mi zawsze jego chemiczny smak. Podobnie było z budyniami. Te drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami.




Składniki (na 3 porcje):

sobota, 28 października 2017

Roślinne sushi i "Był sobie pies"

Prawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego. Są tak uzależniające, że rozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋




Składniki:

Królik duszony i "Serce"

Do tej pory podawałam na blogu przepisy na pieczenie królika i niedawno zdałam sobie sprawę, że nie ma tu ani jednego postu o króliku duszonym. Spieszę zatem uzupełnić tę zaległość i proponuję przygotować np. na niedzielny obiad to zdrowe i pyszne mięso.




Składniki:

niedziela, 22 października 2017

Rolady z indyka z pieczarkami i "Ostatni list"

Niedzielne tłuczenie mięcha zaliczone 😉 Ale zamiast kotletów w panierce, powstały aromatyczne i wilgotne w środku roladki. Piekłam je równolegle z ziemniakami, dzięki czemu oszczędziłam sobie stania przy płycie i mycia było niewiele.




Składniki (na 4 porcje):

sobota, 21 października 2017

Ziemniaki z grzybami leśnymi i "Arystokratka w ukropie"

Obfitość grzybów w tym roku sprawia, że wymyślam kolejne potrawy, byle grzyby mi się nie znudziły. Tym razem padło na rozgrzewające jednogarnkowe, bezglutenowe i wegańskie danie na bazie ziemniaków i świeżych grzybów leśnych. Początkowo miał to być paprykarz z grzybami, na który natrafiłam na blogu Hajduczek naturalnie. W trakcie przygotowywania zmieniłam jednak sposób przyrządzania, ilość składników i dodatki, by dopasować danie do własnych gustów smakowych i wizualnych.




Składniki (na 2 porcje):

Tato, to mrowisko jest więksiejsze ode mnie!

czyli o wypadach do lasu.

Nie wyobrażam sobie jesieni bez wypadów za miasto lub do lasu. W czasie jednej z wycieczek natrafiliśmy na okazałe mrowiska. Nie były tak wysokie, jak pamiętam z dzieciństwa, ale Malucha i tak zadziwiły, bo w swej ekscytacji zapomniał o poprawności językowej 😉 Przyznam, że obaj chłopcy zaskoczyli mnie swoim zachowaniem. "Ale tu jest dużo mrówek! Musimy cały czas ruszać nogami, żeby na nas nie weszły!" I w rezultacie zaczęli tupać, szybko i wysoko unosząc nogi. Oboje się uśmialiśmy, bo tak samo reagowaliśmy, gdy byliśmy w wieku chłopców 😉 Pierwszym ich odruchem była ucieczka. Gdy usłyszeli, że wokół mrowisk rośnie więcej zdrowych grzybów, zaniechali biegania, ale z tupotania nie zrezygnowali.





poniedziałek, 16 października 2017

Jesienny chleb z dynią i figami w październikowej piekarni

W swojej kuchni przygotowuję zwykle dania dopasowane do pór roku i dojrzewania warzyw i owoców. W związku z tym z wielką radością przywitałam propozycję Zorry! na chleb z dynią do październikowej piekarni u Amber. To idealny wybór na obchodzony dziś World Bread Day. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na chleb z dynią i chili, więc wiedziałam, że dla innego efektu kolorystycznego tym razem użyję dyni pieczonej i zmiksowanej, a nie surowej i tartej. Jak zwykle chleb piekłam w keksówce, bo wtedy wiem, na jak długo mi tego chleba wystarczy.




Składniki:

niedziela, 8 października 2017

Łatwy sernik na zimno z pieczoną dynią

Dyni w tym roku mam mniej niż w latach poprzednich. W czasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie wybarwione dynie odmiany Uchiki Kuri i jakaś odmiana mieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego,  niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉




Składniki (na blachę (22 x 34) cm):

Tarciuch

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza. Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało placek podobny do bliniarza. Postanowiłam upiec i porównać smaki.




Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm:

Grzybki marynowane i "Katedra w Barcelonie"

Przy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego w smaku.




Składniki (na 3 słoiki ok. 0,5 l):

sobota, 7 października 2017

Drożdżówki z grzybami (np. do pracy)

W tym roku grzybów jest sporo od wiosny z krótką przerwą w lipcu. Jesień jednak zaskoczyła mnie ich wysypem. Do tej pory grzybobranie kojarzyło mi się z długimi spacerami po lesie. W tym roku wystarczy pochodzić w obrębie ok. 200 metrów kwadratowych i ma się pełen kosz podgrzybków lub maślaków pstrych, które w moim regionie noszą nazwę kozarków (nie mylić z koziarkami). Grzyby uwielbiam za ich smak i zapach, więc w kuchni mam raj 😊. Ponieważ po powrocie z urlopu czas na gotowanie mam tylko w weekendy, postanowiłam upiec wytrawne drożdżówki z grzybowym farszem. Drożdżówki zastąpiły mi kanapki do pracy.




Składniki (na 18 bułeczek):

niedziela, 1 października 2017

"Na grzyby... 2." - zaproszenie do udziału w akcji

Akcja nr 26 (5 - 31 X 2017)

Serdecznie zapraszam do udziału w kolejnej organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej


Zazwyczaj o tej porze roku proponuję Wam udział w akcji "Grzyby i warzywa jesienne". W tym roku jednak grzybów jest tak dużo w lasach, że postanowiłam najpierw zorganizować akcję z nimi w roli głównej.

Wielu Polakom jesień kojarzy się z wypadami do lasu na grzyby. Borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki, koźlarze, gąski, rydze, sarniaki etc. - wybór mamy ogromny.
Zapraszam zatem do podzielenia się przepisami na wykorzystanie świeżych (nie suszonych i mrożonych) grzybów leśnych.

Akceptowane będą przepisy na dowolne dania.


W podsumowaniu akcji umieszczę wszystkie nadesłane przepisy, które spełnią poniższe warunki (muszą być spełnione wszystkie, by przepis został zaakceptowany):

Różne drożdżówki z cytrusową dynią - eksperyment z formą

Ostatnio eksperymentuję z formą i kształtem ciasta, by wyglądało ono nieco inaczej i cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś kolejne ciasto (a właściwie ciasta) drożdżowe z dynią. Sezon na nią trwa w najlepsze, więc dlaczego nie zrobić od razu dwóch? Do tych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i keksówkę):