Strony

poniedziałek, 19 listopada 2018

Bułki z podwójnym biboszem w listopadowej piekarni

Wybierając pieczywo do listopadowej piekarni, Amber natrafiła w sieci na bułki, które upiekła Agnieszka prowadząca blog Bochen chleba Agnieszka jako inspirację wykorzystała przepis z bloga ploetzblog.de . Jak pisze Amber na swoim blogu, według słownika języka polskiego bibosz oznacza człowieka lubiącego bawić się w wesołym towarzystwie, koniecznie z udziałem alkoholu (birbanta, hulakę, utracjusza, hulajduszę…) W terminologii piekarskiej to zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba. Zainspirowana przepisem Agnieszki, postanowiłam połączyć oba znaczenia słowa bibosz.




Składniki (na 7 bułek):

Przepis Agnieszki – Autorki bloga Bochen chleba
Przepis oryginalny tutaj – klik!

Bibosz
12 g mąki żytniej razowej
12 g startego suchego chleba
80 g wrzącej wody
8,5 g soli
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia.

Ciasto właściwe
350 g mąki pszennej typ 550
20 g mąki orkiszowej razowej
cały bibosz
190 ciepłej wody
pół łyżeczki słodu (zamiast słodu i wody użyłam piwa karmelowego)
20 g oliwy z oliwek

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 10 min. 
  2. Odstawić do wyrastania na 2 godziny, składając ciasto co 30 min. 
  3. Następnie ciasto delikatnie przełożyć na omączony blat, podzielić na kawałki po 45 g. 
  4. Dwa kawałki ciasta obsypane mąką nakładać jeden na drugi, rozciągać na kształt cylindra i zrolować. 
  5. Do wyrastania ułożyć szwem do dołu.  Odstawić na 30 minut.
  6. Do pieczenia bułki odwrócić szwem do góry, wtedy samoistnie popękają.
  7. Piec z parą w temperaturze 240-250 st., najlepiej na kamieniu, przez ok. 15-18 minut. Piekłam 20 minut.


Bułki z biboszem wypiekali autorzy blogów:
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Smak mojego domu
Stare Gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne


9 komentarzy:

  1. Pysznie Ci się upiekły!
    Cieszę się, że bierzesz udział w naszym blogowym wypiekaniu.
    Do następnego upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułki, idealne na listopadowy czas!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. i tu te pyszne , piękne bułki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak miło oglądać u wszystkich bułeczki. Bardzo nam smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie upieczone listopadowe bułki. Do następnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem smaku Twoich birbanckich bułek. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale upieczone! Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  8. No to 2 w 1 wyszło. Super Ci się upiekły :-) Do nastepnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.