Strony

niedziela, 10 lutego 2019

Chleb orkiszowy na zakwasie i wodzie z ogórków

W pierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych. Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek.




Składniki:


430 g mąki orkiszowej typ 630
70 g mąki orkiszowej typu 1850
100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny)
350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty)

Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków.


  1. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem.
  2. Dolać wodę z ogórków kiszonych i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli wody macie mniej, można dolać wodę.
  3. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.
  4. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  5. Włączyć piekarnik na 210 stopni C. z funkcją pieczenia góra/dół i od razu włożyć do niego chleb.
  6. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze godzinę. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk.
  7. Chleb wyłożyć na kratkę, by ostygł.




6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :)

    Zapraszam i do mnie :)
    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zrobić taki chleb tylko z mąki orkiszowej typ 2000? A może lepiej wymieszać mąkę orkiszową z pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten ogórkowy kwas w chlebie zastępuję wodę, więc moim zdaniem nie ma znaczenia, jakiej mąki się używa. Jeśli piecze Pani chleby na mące razowej i Pani smakują, to i ten ogórkowy chleb się sprawdzi.

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale? A smak? D czego porównać? Bo mam nadzieję, ze jednak nie aż tak ogórkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku i zapachu - kanapka z ogórkiem kiszonym, ale nie tak intensywnie ogórkowa, jak w sytuacji, gdy położymy plasterek ogórka na chlebie

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.