Strony

niedziela, 14 lipca 2019

Pleśniak z wiśniami

Tegoroczne wiśnie tak mi smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony.




Składniki (na formę (20 x 26) cm):


500 g mąki pszennej
9 g proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
12 łyżeczek cukru
200 g masła
6 jajek z lodówki
łyżka ciemnego kakao
2 szczypty soli
ok. 500 g wiśni

  1. Wiśnie dobrze umyć i wydrylować.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  4. Żółtka dodać do suchych składników.
  5. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników.
  6. Wyrobić kruszonkę.
  7. Podzielić ją na 3 części, przy czym jedna z nich może być mniejsza od pozostałych. Odłożyć ją do lodówki.
  8. Włączyć piekarnik na 200 stopni C.
  9. Jedną częścią kruszonki wyłożyć na papier do pieczenia, którym należy wyłożyć formę do pieczenia. Kruszonkę posklejać palcami i docisnąć do dna.
  10. Posypać ją dwoma łyżeczkami cukru. Wyłożyć wiśnie, układając jedną obok drugiej. Nie można posypywać wiśni cukrem, bo puszczą sok i może się okazać, że dolna część ciasta się nie upiecze.
  11. Do drugiej części dodać łyżeczkę cukru i łyżkę kakao. Wyrobić kruszonkę i posypać nią wiśnie.
  12. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru (9 łyżeczek) i ubić ponownie na sztywno.
  13. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Wygładzić.
  14. Na pianę rozsypać kruszonkę z lodówki.
  15. Wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. i piec 50 minut.
  16. Ciasto wyjąć na kratkę, by się ostudziło.




2 komentarze:

  1. Wiśniowy pleśniak jest pyszny, nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.