Tegoroczne wiśnie tak mi smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony.
Składniki (na formę (20 x 26) cm):
500 g mąki pszennej
9 g proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
12 łyżeczek cukru
200 g masła
6 jajek z lodówki
łyżka ciemnego kakao
2 szczypty soli
ok. 500 g wiśni
- Wiśnie dobrze umyć i wydrylować.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Żółtka dodać do suchych składników.
- Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników.
- Wyrobić kruszonkę.
- Podzielić ją na 3 części, przy czym jedna z nich może być mniejsza od pozostałych. Odłożyć ją do lodówki.
- Włączyć piekarnik na 200 stopni C.
- Jedną częścią kruszonki wyłożyć na papier do pieczenia, którym należy wyłożyć formę do pieczenia. Kruszonkę posklejać palcami i docisnąć do dna.
- Posypać ją dwoma łyżeczkami cukru. Wyłożyć wiśnie, układając jedną obok drugiej. Nie można posypywać wiśni cukrem, bo puszczą sok i może się okazać, że dolna część ciasta się nie upiecze.
- Do drugiej części dodać łyżeczkę cukru i łyżkę kakao. Wyrobić kruszonkę i posypać nią wiśnie.
- Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru (9 łyżeczek) i ubić ponownie na sztywno.
- Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Wygładzić.
- Na pianę rozsypać kruszonkę z lodówki.
- Wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. i piec 50 minut.
- Ciasto wyjąć na kratkę, by się ostudziło.
Wiśniowy pleśniak jest pyszny, nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze lubię jesienną porą z węgierkami
Usuń