To danie powstało pod wpływem chwili. Zrobiłam je wczoraj, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dzisiaj powtórzyłam. Czas przygotowanie to jedynie 20 minut, w ciągu których przygotujemy smaczne i zdrowe wegetariańskie danie bezglutenowe. Jego podstawą jest fasolka szparagowa (u mnie zielona, bo taką wolę) i świeże pieczarki. Żeby danie chrupało, dodałam trochę słonecznika, który bogaty jest w witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, cynk, fosfor, żelazo itp. oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest więc nie tylko smaczny, ale również spokojnie można go nazwać multiwitaminą.
Składniki (na 2-3 porcje):
300 g fasolki szparagowej
6 pieczarek
3 łyżki masła
łyżka oleju
twardy, dojrzewający ser
3 łyżki ziaren słonecznika
sól
- Fasolkę szparagową obrać i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować do miękkości (u mnie ok. 7 minut).
- Na patelni rozgrzać olej z dwiema łyżkami masła.
- Pieczarki pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać na palniku o średniej mocy tak, by się zarumieniły, ale pozostały soczyste.
- W czasie podsmażania pieczarek uprażyć słonecznik na suchej patelni oraz obieraczką do warzyw zestrugać kilkanaście płatków twardego sera.
- Odcedzić fasolkę.
- Pieczarki posolić.
- Do pieczarek wrzucić odcedzoną fasolkę, dodać łyżkę masła i płatki sera. Wymieszać.
- Gdy ser zacznie się topić, wyłożyć danie na półmisek lub talerze.
- Posypać prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.