Wegetariańskie mielone pieczenie są dla mnie świetnym rozwiązaniem na kanapki. W ubiegłym roku publikowałam tutaj przepis na kolorowy pasztet z cukinii. Dziś proponuję inną wersję. Dbając o poprawność językową 😉, celowo nie nadaję jej nazwy "pasztet", ale "pieczeń", doskonale oddającą to, czym ta przystawka jest. Głównym składnikiem jest cukinia, a towarzyszy jej fasola mung nadająca lekkości pieczeni i ziemniak, który z kolei nadaje ciekawszego smaku i aromatu. Sprawia też, że pieczeń ma wspaniały wilgotny środek i się nie rozsypuje przy krojeniu. Jeśli zdecydujecie się skorzystać z tego przepisu, polecam przygotować pieczeń wieczorem i umyć zęby po włożeniu do piekarnika. Niesamowicie pachnie i bardzo kusi, by spróbować. Umyte zęby być może powstrzymają przed sięgnięciem po kawałek, bo pieczeń potrzebuje trochę czasu, by stężeć.
Składniki:
100 ml fasoli mung
ok. 700 g cukinii
duży ziemniak
2 małe marchewki lub jedna duża
cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka suszonego majeranku
3 gałązki natki pietruszki
50 ml oleju + 2 łyżki
sól
pieprz
- Fasolę mung namoczyć w wodzie na ok. 4 godziny przed przygotowywaniem pieczeni.
- Fasolę odcedzić, przepłukać, zalać 250 ml wody i gotować do miękkości (ok. kwadransa). Jeśli w garnku zostanie woda, odcedzić. Zostawić do ostudzenia.
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z płaską łyżeczką soli i przełożyć na durszlak.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
- Do miski zetrzeć obrany ziemniak i marchewki na tarce o mniejszych oczkach (nie tej z zadziorami).
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić cebulę. Nie podsmażać!
- W blenderze zmielić z dodatkiem oleju fasolę mung i cebulę. Dodać do ziemniaków i marchewki.
- Odcisnąć cukinię (na soku można upiec chleb) i dorzucić do warzyw.
- Do miski wbić jajka, dodać bułkę tartą i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze 60 minut w 190 stopniach C.
- Po upieczeniu wyjąć pieczeń z piekarnika na kratkę. Odczekać kwadrans, wyjąć razem z papierem z keksówki i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Potem usunąć papier do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.