Strony

sobota, 27 lipca 2019

Pieczeń z cukinii i fasoli mung

Wegetariańskie mielone pieczenie są dla mnie świetnym rozwiązaniem na kanapki. W  ubiegłym roku publikowałam tutaj przepis na kolorowy pasztet z cukinii. Dziś proponuję inną wersję. Dbając o poprawność językową 😉, celowo nie nadaję jej nazwy "pasztet", ale "pieczeń", doskonale oddającą to, czym ta przystawka jest. Głównym składnikiem jest cukinia, a towarzyszy jej fasola mung nadająca lekkości pieczeni i ziemniak, który z kolei nadaje ciekawszego smaku i aromatu. Sprawia też, że pieczeń ma wspaniały wilgotny środek i się nie rozsypuje przy krojeniu. Jeśli zdecydujecie się skorzystać z tego przepisu, polecam przygotować pieczeń wieczorem i umyć zęby po włożeniu do piekarnika. Niesamowicie pachnie i bardzo kusi, by spróbować. Umyte zęby być może powstrzymają przed sięgnięciem po kawałek, bo pieczeń potrzebuje trochę czasu, by stężeć.




Składniki:

100 ml fasoli mung
ok. 700 g cukinii
duży ziemniak
2 małe marchewki lub jedna duża
cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka suszonego majeranku
3 gałązki natki pietruszki
50 ml oleju + 2 łyżki
sól
pieprz

  1. Fasolę mung namoczyć w wodzie na ok. 4 godziny przed przygotowywaniem pieczeni.
  2. Fasolę odcedzić, przepłukać, zalać 250 ml wody i gotować do miękkości (ok. kwadransa). Jeśli w garnku zostanie woda, odcedzić. Zostawić do ostudzenia.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z płaską łyżeczką soli i przełożyć na durszlak.
  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
  6. Do miski zetrzeć obrany ziemniak i marchewki na tarce o mniejszych oczkach (nie tej z zadziorami).
  7. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  8. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić cebulę. Nie podsmażać!
  9. W blenderze zmielić z dodatkiem oleju fasolę mung i cebulę. Dodać do ziemniaków i marchewki.
  10. Odcisnąć cukinię (na soku można upiec chleb) i dorzucić do warzyw.
  11. Do miski wbić jajka, dodać bułkę tartą i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki.
  12. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  13. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze 60 minut w 190 stopniach C.
  14. Po upieczeniu wyjąć pieczeń z piekarnika na kratkę. Odczekać kwadrans, wyjąć razem z papierem z keksówki i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Potem usunąć papier do pieczenia.
Przechowywać w lodówce. Świetnie smakuje z pomidorami i ogórkami kiszonymi z miodem.







Warzywa dyniowate 2019


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.