Strony

piątek, 23 sierpnia 2019

Sos wielowarzywny z kawałkami brokułów na zimę

Mijający tydzień upływał mi pod hasłem przerabiania warzyw i owoców na różne sposoby i wkładaniu ich do słoików. Powstał spory zapasik 😊 Nowością jest dzisiejszy sos, który robiłam pod wpływem urodzaju brokułów w moim warzywniku. Sosu nie doprawiałam zbyt mocno, bo zimą ochota na smak jest inna niż latem. Wtedy przyjdzie czas na dodanie ziół i innych przypraw smakowych. Teraz skupiłam się zatem na tym, by sos dobrze się przechował zimą.




Składniki (na 2 litry sosu + brokuły):

2 kg pomidorów
700 g obranej cukinii/patisonów
3 papryki
duża cebula
5 śliwek węgierek
brokuł
pół główki czosnku
łyżka octu jabłkowego lub winnego (użyłam octu jabłkowo-pigwowego własnej roboty)
czubata łyżka czubrycy czerwonej
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
olej

  1. Papryki przepołowić, usunąć gniazda nasienne, wysmarować dobrze olejem i zapiec 40 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na godzinę. Potem zdjąć skórkę.
  2. Cukinię/patisony pokroić na małe kawałki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pomidory obrać ze skórek. Pokroić na dowolne kawałki.
  5. W dużym garnku o grubym dnie umieścić cukinię/patisony, przepołowione śliwki, cebulę, papryki razem z sosem z pieczenia (on nada kremowej konsystencji temu sosowi) i ok. dwóch pomidorów. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  6. Brokuła podzielić na małe różyczki.
  7. Łodygę brokuła pokroić na małe kawałki i dodać do garnka.
  8. Różyczki brokuła zblanszować - wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia, zamieszać, odcedzić i przelać zimną woda. Pozostawić do odsączenia.
  9. Gdy cukinia i łodygi brokuła będą miękkie, dodać do garnka resztę pomidorów. Gotować ok. 30-40 minut, by pomidory się rozpadły.
  10. Zaraz po wyłączeniu palnika dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  11. Lekko przestudzony sos zmiksować na gładką masę ręcznym blenderem.
  12. Sos doprawić octem, pieprzem, czubrycą czerwoną i solą.
  13. Brokuły rozdzielić do słoików.
  14. Słoiki napełnić sosem do wysokości szyjek. Zakręcić.
  15. Słoiki pasteryzować - wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną, zalać wodą do wysokości szyjek, doprawić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 12 -15 minut. 
  16. Słoiki wyjąć na kratkę. Ustawić na 10 minut dnem do góry. Potem odwrócić i pozwolić, by spokojnie ostygły.
  17. Przechowywać w ciemnej i chłodnej piwnicy.




Jeśli macie ciekawe przepisy na przetwory i chcecie się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji mojej akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/06/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.html



Do słoików na zimę



2 komentarze:

  1. Super pomysł :) Lubię takie smaki, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ostatnio sprawdził się też jako sos do pizzy. Polecam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.