Zima oznacza w mojej kuchni obecność większej ilości różnych ziaren, które przerabiam na pieczenie/pasztety i placki zastępujące mi kotlety mielone. Dziś proponuję łatwe, wegańskie placki z czerwonej soczewicy. Ugotowałam ją wieczorem, by rano wstawić do lodówki. Schłodzenie masy jest ważne, bo dzięki temu olej podczas smażenia nie pryska na różne strony.
Składniki (na 8 placków):
200 ml czerwonej soczewicy
czerstwa bułka razowa
cebula
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
olej do smażenia
- Czerstwą bułkę zalać 150 ml zimnej wody.
- Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
- Soczewicę zalać 300 ml wody, zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Bułkę odcisnąć z wody i dodać do soczewicy. Wymieszać rękoma, by bułka się rozpadła.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do soczewicy.
- Masę doprawić kozieradką i grubo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Mokrymi rękoma uformować z masy 8 placków.
- Placki smażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z surówką.
Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do czwartej edycji mojej akcji kulinarnej. Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.