Strony

wtorek, 21 kwietnia 2020

Odwrócone ciasto z ananasem

Na tym blogu pojawił się już przepis na odwrócone ciasto z pomarańczami i podobne ciasto ze śliwkami. O tej porze roku można je wykonać z innymi owocami. Dziś przedstawiam ciasto, na które miałam ochotę od wielu tygodni. Myślałam, że upiekę je na Wielkanoc, ale sytuacja zmieniła moje plany. Nieoczekiwanie dostałam ananasa po Świętach (B. - dziękuję 😊) i wtedy pomyślałam, że czas zrealizować plany i upiec ciasto, na którego pomysł od długiego czasu chodził mi po głowie. Ciasto pięknie się prezentuje, więc można je upiec na niedzielę, święta lub specjalną okazję. Smakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):


Podstawa i brzegi
średni ananas
garść suszonej żurawiny
100 g cukru
2 łyżki wody
łyżka soku z cytryny

Ciasto
150 g masła
6 jaj o temperaturze pokojowej
100 g cukru
180 g mąki
12 g proszku do pieczenia
szczypta soli


Syrop
wycięty głąb z ananasa
2 łyżki cukru
pół szklanki wody
łyżeczka soku z cytryny


  1. Rozpuścić masło w rondelku.
  2. Do tortownicy wsypać 100 g cukru, polać dwiema łyżkami wody i łyżką soku z cytryny. Pod tortownicą ułożyć arkusz papieru do pieczenia i wstawić całość do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C. na 9 minut.
  3. Ananasa obrać i pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Ułożyć je na talerzyku.
  4. Z plastrów wyciąć stwardniałe środki (głąb) i wrzucić je do małego rondelka. Sok powstały na desce po krojeniu ananasa przelać do rondelka.
  5. Gdy w tortownicy zacznie tworzyć się karmel (pienienie się cukru), wyjąć ją na kratkę (piekarnik wyłączyć i zamknąć). Obracać tortownicę, by karmel pokrył równomiernie całe dno i ścianki na wysokość połówek plastrów ananasa.
  6. Plastry ananasa ułożyć na dnie tortownicy, a połówki na jej ściankach.
  7. W puste miejsca włożyć suszoną żurawinę.
  8. Oddzielić żółtka od białek.
  9. Do białek dodać sól i cukier. Ubić na sztywną pianę.
  10. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując na wysokich obrotach. Ubijać kilka minut (masa musi bardzo puszysta).
  11. Zmniejszyć obroty miksera i dolewać cienkim strumykiem masło.
  12. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać masę łyżką lub łopatką. 
  13. Delikatnie przełożyć masę do tortownicy, uważając, by boczne plastry ananasa nie upadły.
  14. Wygładzić masę łopatką.
  15. Wstawić tortownicę razem z papierem pod nią do piekarnika. Włączyć go na 170 stopni C. i piec ok. 35 minut. Wierzch powinien mieć ładny, złoty kolor, a potyczek po wbiciu ciasta powinien być suchy.
  16. Do rondelka przelać sok z talerzyka po plastrach ananasa, dodać cukier, sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia.Gotować kilka minut na małym ogniu. Potem głąby wyjąć.
  17. Wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć dużym talerzem i odwrócić. Uważać na wyciekający karmel!
  18. Ciasto od razu polać syropem i ewentualnie sokiem, który wyciekł na papier do pieczenia.


Ciasto swoją teksturą przypomina biszkopt. Pachnie i smakuje maślanie. Dzięki polaniu syropem, jest wilgotne w środku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.