Strony

wtorek, 18 sierpnia 2020

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dzisiejszy wpis to powrót do wczesnego dzieciństwa. A to za sprawą jabłek starej odmiany Smalcówka z sadu śp. Dziadka. Jest dość charakterystyczna ze względu na żółty rumienień na twardej skórce zwróconej do Słońca oraz zielono-szkliste przerosty w miąższu. To jedno z najbardziej soczystych jabłek, nawet jeśli przejrzeje i stanie się kruche. Jabłka tej odmiany trzeba po zebraniu szybko zjadać, dlatego część włożyłam do słoików, by mieć jabłka do zimowej szarlotki, część zjadłam, a część poszła do racuchów na śniadanie 😋.

 
 
 

Składniki (na 12 racuchów)
270 g mąki pszennej typ 650
200 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżka spirytusu lub nalewki na laskach wanilii
jajko
jabłko (ok. 20 dag)
pół szklanki wrzątku
olej do smażenia
cukier puder

  1. Drożdże wymieszać w 100 ml mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Odstawić do namnożenia.
  2. W misce wymieszać resztę mąki i cukru z solą, rozbełtanym jajkiem, spirytusem/nalewką i jabłkiem pokrojonym na małe plasterki.
  3. Do mąki z resztą składników dodać namnożone drożdże. Całość wymieszać łyżką.
  4. Wyrabiać ciasto łyżką, stopniowo dolewając mleko. Wyrabiać tylko do połączenia składników.
  5. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  6. Na patelni rozgrzać olej (u mnie na patelni o średnicy 26 cm ok. szklanki).
  7. Wykładać ciasto na olej łyżką moczoną we wrzątku.
  8. Smażyć z obu stron po dwa razy na ładny kolor.
  9. Racuchy wykładać na ręcznik papierowy.
  10. Odsączone z tłuszczu racuchy posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.