Strony

poniedziałek, 14 września 2020

Kifli

Na wrzesień Amber zaproponowała wypiek węgierskich rogalików Kifli według przepisu Małgosi z Akacjowego bloga. Jak napisała Amber w zaproszeniu do piekarni, receptura, według której mieliśmy piec Kifli, sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją. W dniu wypiekania rogaliki są chrupiące i bardzo kuszą, by po nie sięgnąć. Na zdjęciu jest połowa tych, które wypiekałam 😉 i które zastałam po powrocie z grzybobrania, w czasie którego rogaliki miały stygnąć 😉 B. - dziękuję za wyrobienie ciasta w Twoim "wariacie" 😊




Składniki (na 10 sztuk):

400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (użyłam 500 g + mąka do podsypania)
270 ml mleka + do posmarowania 
30 g rozpuszczonego masła 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli 
9 g drożdży suszonych/ 5-6 g drożdży instant 


  1. Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. 
  2. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. 
  3. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. 
  4. Ciasto podzielić na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (u mnie miała ok. 20 cm, a wysokość ok. 40 cm) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Nie opracowałam metody wałkowania na kształt trójkąta, więc najpierw ciasto podzieliłam na 2 części, potem rozwałkowałam je na cienki prostokąt o szerokości 40 cm. Z prostokąta wycinałam 3 trójkąty, które zwijałam w rogaliki. Resztki ciasta wyrabiałam ponownie, rozwałkowywałam i wycinałam trójkąty. I tak do zużycia ciasta.
  5. Po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp. 
  6. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 minut pod grill. 
  7. Ostudzić na kratce.




Domowa Piekarnia


Kifli wypiekali autorzy blogów:

19 komentarzy:

  1. Wspaniałe !!! Ogromnie cieszę się, że wyszły Ci tak piękne rogale :) Miód na moje serce, buziaki :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo dziękuję za przepis i miłe słowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Śliczne!
    Prawdziwe półksiężyce. Dziękuję za wspólne wrześniowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jak z węgierskiego piekarniczego prospektu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Formowałam w ciemno, bo nigdy nie widziałam oryginału.

      Usuń
  4. Idealnie księżycowe rogaliki - ja próbowałem ale nie dałem rady. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, dziękuję. Próbowałam wałkować trójkąty, ale nie byłam zadowolona z wyglądu, więc wycinałam z prostokątów.

      Usuń
  5. Ślicznie wyszły Twoje rogale! Idealnie zwinięte, idealnie przyrumienione! A o kuszącym zapachu sama coś niecoś wiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To niesamowite, jak różne pokolenia bywają zgodne w sięganiu po świeże wypieki. Zaczęło się od nestora rodu, a potem przybiegły dzieciaki. Najlepszą silną wolę okazało się mieć środkowe pokolenie ;)

      Usuń
  6. Bardzo bardzo ładne, dobrze że chociaż połowa do zdjęć została :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :) Choć będąc w lesie zastanawiałam się, czy coś zostanie do zdjęć ;) A wiedziałam, że nie dam rady upiec kolejnej partii do czasu publikacji.

      Usuń
  7. Ale równiutkie! Chyba muszę zapisać się do Ciebie na warsztaty zwijania rogali. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwie półksiężycowe i bardzo zgrabne sa Twoje rogaliki :o) Dziękuję za "wspólne" pieczenie.Ala

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakież one puchate i piękne. Dzięki za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.