Strony

środa, 2 września 2020

Pizza bianca z boczniakami

Wczorajszy dzień należał do takich, które są pełne nowości i wrażeń. Inne były też posiłki, bo pizzy z białym sosem, czyli pizzy bianca, nigdy wcześniej nie robiłam (poza nieudaną próbą upieczenia pizzy z sosem carbonara wieki temu). Swoim przepisem odbiegłam od klasyki, bo zaproponowałam wiele dodatków, by było na bogato w tym dziwnym dniu. Wyszła łagodniejsza w smaku od klasycznej margherity czy jakiejkolwiek innej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Myślę, że będę piec ją częściej, bo jest bardziej pożywna. Lekkości tej pizzy nadaje dodatek pomidorków koktajlowych. Nie żałujcie ich sobie 😉😋





Składniki:
Ciasto
15 g drożdży 
pół łyżeczki cukru 
300 g mąki chlebowej typ 720 
170-200 ml ciepłej wody 
pół łyżeczki soli 
pół łyżeczki suszonego oregano 
2 łyżki oliwy

Dodatki
200 g ricotty
szczypta suszonego rozmarynu
pół łyżeczki suszonego oregano
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
mozzarella (150 g)
cebula
10 boczniaków
kilkanaście pomidorków koktajlowych
olej do smażenia

  1. Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki. Odstawić do namnożenia drożdży.
  2. Mąkę wymieszać z solą i suszonym oregano.
  3. Do suchych składników dodać namnożone drożdże i łyżkę oliwy. Wymieszać.
  4. Stopniowo dolewając resztę wody, wyrobić ciasto na gładko.
  5. Na koniec dodać drugą łyżkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiać.
  6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub z blachą nagrzać do 250 stopni C.
  8. Boczniaki pociąć w paski i obsmażyć na patelni z dodatkiem szczypty soli.
  9. Ricottę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Cebulę pokroić w piórka.
  11. Ciasto wyjąć na blat. Chwilę wyrabiać, by je odgazować.
  12. Rozłożyć papier do pieczenia i na nim formować ciasto w okrągły placek z nieco grubszymi brzegami.
  13. Ciasto posmarować ricottą z dodatkami. Rozłożyć na niej rozdrobnioną mozzarellę, posypać cebulą i boczniakami. Rozłożyć pomidorki koktajlowe.
  14. Pod papier do pieczenia podłożyć deskę lub duży talerz i ostrożnie przenieść całość na kamień lub blachę.
  15. Piec ok. 15 minut.
  16. Po upieczeniu ułożyć na kratce lub desce i odłożyć, by pizza tylko nieco ostygła.








2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.