Strony

czwartek, 15 lipca 2021

Ghriba bahla

Ostatnie upały nie zachęcają do włączania piekarnika, ale mnie naszła ochota na jakieś ciasteczka, które można by było zabrać ze sobą jako słodką przekąskę. Poszperałam w sieci i znalazłam inspirację na wykorzystanie resztki sezamu z szafki. W ten sposób powstały ghriba bahla, czyli marokańskie ciasteczka sezamowe. Świetnie smakują z herbatą miętową 😋




Składniki (na ok. 60 ciasteczek):

140 g sezamu 
500 g mąki
120 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju
160 g miękkiego masła
jajko

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni. Nie przypalić, by sezam nie był gorzki.
  2. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. Do suchych składników dodać masło, rozbełtane jajko i olej.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa będzie się lekko rozsypywać, ale to nie będzie przeszkadzać w formowaniu ciasteczek.
  5. Odrywać małe kawałki ciasta i formować w kulkę wielkości kasztana lub orzecha włoskiego.
  6. Kulki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ciasteczka powinny być rumiane.




-----
Podobne:


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.