W warzywniku cukinia znów wybujała, a na balocie boczniaki rosną jak na drożdżach. Pomyślałam zatem, by je połączyć ze sobą i upiec coś à la pasztet, tyle że bez mięsa 😉 Wypełnieniem jest tu pomarańczowa soczewica, która szybko się gotuje i rozgotowuje, więc nie trzeba potem całości blendować lub mielić. Pieczeń łatwo się kroi i nie rozsypuje. Jest pyszna 😋😋😊
250 ml pomarańczowej soczewicy
1 kg cukinii (bez nasion i waty)
300 g boczniaków
4 łyżki oleju do smażenia
średnia cebula
3 liście natki pietruszki
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki ostrej papryki
płaska łyżeczka słodkiej papryki
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
- Soczewicę dobrze wypłukać, a następnie ugotować w 400 ml wody.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić dwiema łyżeczkami soli, wymieszać i umieścić w durszlaku, by płyn swobodnie ściekał.
- Boczniaki pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na oleju.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
- W misce dokładnie wymieszać soczewicę, odciśniętą cukinię, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną natkę, boczniaki (razem z olejem), kaszę mannę, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika. Piec 10 min w temp. 200 stopni C, a potem jeszcze 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut. Potem wyjąć pasztet z papierem do pieczenia i odstawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy usunąć papier
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.