Zdarza się Wam, że wstajecie rano i albo nie macie pieczywa na śniadanie, albo nie chce się Wam biec do piekarni po to pieczywo? Mnie czasem tak. I wtedy piekę bułki drożdżowe 😊😋 Szybko wyrastają, niewiele przy nich pracy, a zapach i smak jedyny w swoim rodzaju 😊
50 g masła
15 g drożdży
łyżka miodu
230-250 ml ml ciepłej wody
750 ml mąki orkiszowej typ 650
150 ml mąki orkiszowej typ 2000
łyżeczka soli
jajko
- Masło stopić w rondelku.
- W 100 ml wody wymieszać rozkruszone drożdże i miód. Posypać łyżeczką mąki i odstawić do namnożenia.
- W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać rozbełtane jajko, namnożone drożdże i masło (zostawić ok. łyżki do posmarowania bułek). Wszystko dobrze wyrobić. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15-30 minut (zależy od temperatury i wilgotności pomieszczenia).
- Ciasto ponownie delikatnie wyrobić, by je odgazować.
- Podzielić na 9 części. Każdą część wyrobić i uformować w podłużny kształt.
- Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania bułek nagrzać piekarnik do 210 stopni C.
- Bułki posmarować resztką stopionego masła i ponacinać.
- Wstawić bułki do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Piec 22 minuty.
-----
Podobne:
bułki czosnkowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.