Lubicie kurki? Ja bardzo 😊😋 W czasie urlopowym udało mi się ich trochę nazbierać i przygotować zupę kurkową. Ostatnio znów zagościły na stole (A. - dziękuję 😊). Lubię dodawać do niej dużo pachnącej zieleniny, by podkreślić smak i zapach lasu.
Składniki:
6 ziemniaków
3 marchewki
pietruszka
2 szklanki kurek
liść selera
liść pietruszki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
6 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
olej do smażenia
cebula
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim warzywa.
- Do garnka wlać 1,5 l wody i gotować warzywa al dente z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego oraz zieleniną.
- Na patelnię wrzucić dobrze oczyszczone kurki i smażyć na palniku o małej mocy.
- Gdy z patelni zniknie woda, dodać 2 łyżki oleju i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć, aż cebula i kurki zaczną pachnieć.
- Cebulę z kurkami przełożyć do garnka z warzywami.
- Całość gotować ok. 7 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyłączyć palnik pod zupą i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Śmietanę zahartować odrobiną zupy, wymieszać i dodać do zupy.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.