Zauważyliście, że jesień zawitała do nas na dobre? Ja miałam przyjemność obserwować ją ostatnio w różnych miejscach, z których przywiozłam spory zapasik grzybów i inne składniki do kuchni. Z tego też powodu dawno mnie tu nie było i dziś nadrabiam zaległości. Tydzień miałam dość zabiegany, więc obiady musiały być w miarę szybkie i nieskomplikowane. Jednym z nich była tytułowa soczewica z grzybami - wegańskie danie o bogatym smaku.
Składniki (na 3 porcje):
250 ml zielonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
szklanka rozdrobnionych i obgotowanych grzybów leśnych
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżeczki musztardy francuskiej
- Soczewicę ugotować do miękkości w 400 ml wody.
- Na patelni rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kozieradkę i kminek.
- Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodać grzyby i wszystko razem podsmażać, aż będzie gorące i pachnące.
- Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i ewentualnie trochę wody.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Po zdjęciu z palnika wymieszać całość z musztardą francuską.
- Podawać gorące np. z surówką z pora.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.