sobota, 2 października 2021

Soczewica z grzybami leśnymi

Zauważyliście, że jesień zawitała do nas na dobre? Ja miałam przyjemność obserwować ją ostatnio w różnych miejscach, z których przywiozłam spory zapasik grzybów i inne składniki do kuchni. Z tego też powodu dawno mnie tu nie było i dziś nadrabiam zaległości. Tydzień miałam dość zabiegany, więc obiady musiały być w miarę szybkie i nieskomplikowane. Jednym z nich była tytułowa soczewica z grzybami - wegańskie danie o bogatym smaku.




Składniki (na 3 porcje):
    
250 ml zielonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
szklanka rozdrobnionych i obgotowanych grzybów leśnych
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżeczki musztardy francuskiej

  1. Soczewicę ugotować do miękkości w 400 ml wody.
  2. Na patelni rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kozieradkę i kminek.
  3. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodać grzyby i wszystko razem podsmażać, aż będzie gorące i pachnące.
  4. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i ewentualnie trochę wody.
  5. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Po zdjęciu z palnika wymieszać całość z musztardą francuską.
  7. Podawać gorące np. z surówką z pora.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.