Spaghetti aglio e olio to tradycyjne danie kuchni włoskiej z regionu Neapolu. Przygotowuje się je szybko i niedużym nakładem pracy. Jego zaletą jest też mały nakład pracy. No i najważniejsze i bardzo charakterystyczne w kuchni włoskiej - używa się w nim niewielu składników, które zazwyczaj ma się pod ręką.
4 ząbki czosnku chili
4 łyżki oliwy lub dobrego oleju (u mnie lniany)
łyżka oleju do smażenia
sól
ewentualnie: natka pietruszki
ewentualnie: ser dojrzewający
- Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
- Chili pokroić w kostkę.
- Na patelni niezbyt mocno podgrzać olej do smażenia. Wrzucić na niego rozdrobniony czosnek i chili.
- Ugotowany makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Wymieszać z czosnkiem i chili.
- Przed podaniem polać olejem lub oliwą oraz ewentualnie posypać natką i startym serem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.