Obfitość kurek w roku była taka, że nie nadążaliśmy z ich bieżącym spożywaniem. Część była więc zamrażana. I teraz znakomicie się przydaje, gdy trzeba przygotować szybki i smaczny obiad.
Składniki (na 2 porcje):
Bulion
80 g kostki sojowej
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
pół łyczki czosnku granulowanego
Sos
ok. 200 ml mrożonych kurek
cebula
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
tuzin igiełek świeżego rozmarynu
pół łyżeczki mielonego kminku
ząbek czosnku
sól
pieprz
- W garnku zagotować 500 ml wody z przyprawami na bulion.
- Wsypać kostkę sojową i gotować prawie do miękkości.
- Odcedzić. Bulion zostawić, bo się jeszcze przyda.
- Cebulę pokroić w małą kostkę.
- Na głębokiej patelni na dwóch łyżkach oleju poddusić mrożone kurki z cebulą i kminkiem. Od czasu do czasu zamieszać.
- Gdy woda z kurek odparuje, wlać ok. 3/4 szklanki bulionu z gotowania kostki sojowej. Pogotować 5 minut.
- Dodać kostkę sojową, czosnek przeciśnięty przez praskę i rozmaryn. Wymieszać.
- Dodać śmietanę. Wymieszać. Całość podgrzewać do momentu zawrzenia i natychmiast wyłączyć palnik pod patelnią.
- Podawać z ugotowanym brązowym ryżem i surówką, np. z surówką z selera.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.